Shiatsu

Shiatsu massage
Vergoeding mogelijk

Wat is Shiatsu?

Shiatsu is een Japanse drukpuntmassage. In het Japans betekent shi vinger en atsu druk.
Het is een eeuwenoude en effectieve massagetechniek. Shiatsu werkt niet alleen therapeutisch, maar ook ontspannend. En heeft een harmoniserende werking op het centrale zenuwstelsel en het hormonale systeem.

Het wordt ingezet om klachten te verminderen c.q. op te heffen. Op deze manier brengt het je lichaam en geest in balans.
Daarnaast werkt shiatsu ook ontspannend, vitaliserend en preventief.

De werking van shiatsu

Shiatsu werkt met meridianen: de energiebanen in ons lichaam.
Door middel van het uitoefenen van druk op de huid met de duimen, vingers en de handpalmen, worden deze energiebanen gestimuleerd. Hierdoor kan de energiebalans in het lichaam zich herstellen. Elke meridiaan heeft zijn eigen uitwerking.

Als energie niet vrij stroomt, kan dat klachten veroorzaken. Klachten zijn een signaal van je lichaam dat het anders moet. Je hebt b.v. meer rust nodig, een ander eetpatroon of beter omgaan met emoties.

Shiatsu massage kan je helpen bij het hervinden van je balans. Het beïnvloedt zowel je geest als je lichaam. Als je naast al je activiteiten onvoldoende rust en ontspanning neemt, ontstaat er een disbalans. Dit kan klachten of ziekte veroorzaken. Shiatsu is erop gericht deze disbalans op te heffen of te voorkomen, zodat klachten verminderen of verdwijnen.

Shiatsu werkt via het autonoom zenuwstelsel. Deze regelt jouw ademhaling, spijsvertering en bloeddruk helemaal vanzelf. Daar hoef je zelf niets voor te doen.

Door de gegeven druk goed af te stemmen met de cliënt, kan het lichaam in een staat van rust en ontspanning.

Shiatsu laat de energie weer stromen

Uitgangspunt van de Oosterse geneeskunde is dat wij uit energie bestaan. Onze energievoorraad wordt sterk beïnvloed door wat we dagelijks eten, een juiste ademhaling en onze levenshouding. Energie die niet vrij kan stromen, bijvoorbeeld door langdurige stress, kan leiden tot lichamelijke klachten en ziekte. Dit uit zich op plaatsen waar te veel of juist te weinig energie zit.

Met Shiatsu is het mogelijk de energie in het lichaam weer in balans te brengen. Door de massage van de meridianen en de toegepaste strekkingen wordt de energie, oftewel de Qi, in het lichaam in beweging gebracht en het lichaam uitgenodigd tot zelfherstel.

De blokkades zullen daardoor oplossen, wat zorgt voor een  vitaler gevoel. Voor een beter en blijvend resultaat kan het nodig zijn ook aandacht te besteden aan voeding, ademhaling en manier van leven.

2 soorten shiatsu toepassingen

  1. Als ontspanning

Shiatsu massage als ontspanning toegepast, voedt je lichaam en geest. Het helpt je om in balans te blijven. Het nodigt je uit om spanning los te laten en je lichaamsbewustzijn te verhogen.

  1. Als therapie

De technieken die bij een shiatsu massage worden toegepast zijn dezelfde als bij shiatsu therapie. Alleen is de behandeling nu afgestemd op de specifieke klachten van degene die gemasseerd wordt. Het is en blijft maatwerk omdat de hele mens centraal staat. Zo kan het zijn dat 2 mensen met b.v. hoofdpijnklachten beiden een totaal andere shiatsubehandeling zullen krijgen.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig om van mijn klacht af te komen?

Afhankelijk van de klacht en de persoon zelf zal je meestal niet in 1x van je klacht af zijn. Hoe langer je ergens mee rondloopt, hoe meer tijd dat vraagt. De mate van veerkracht en energie in je lichaam spelen hierbij een grote rol. Een shiatsu behandeling geeft je niet meer energie, maar verdeelt de aanwezige energie beter. Shiatsu is geen wondermiddel, maar kan wel verbazend veel voor je doen.

De therapie gebruik ik bij o.a. de volgende aandoeningen:

  • migraine of andere soorten hoofdpijn
  • whiplash en stijfheid in de nek
  • verminderde beweeglijkheid
  • menstruatiepijnen
  • spijsverteringsproblemen
  • verschijnselen van astma
  • sportblessures
  • “frozen shoulder”
  • ischias
  • te grote spierspanning
  • fysieke aandoeningen
  • emotionele onevenwichtigheid
  • mentale rusteloosheid
  • Tips:

    Eet niet te veel en te zwaar op de dag van de behandeling.
    Drink geen alcohol en doe het na de behandeling rustig aan.
    Ook is het slim om een aansluitende drukke afspraak of sportactiviteiten even uit te stellen.
    Zo heeft je energie de kans om het meeste van de behandeling te profiteren.