Bindweefselmassage

Bindweefselmassage

Je huid als toegang tot je lichaam

Jazeker, dat kan. Wat ook onze huid kent reflexzones. Ook wel Headse Zones genoemd, naar de ontdekker daarvan. Deze neuroloog ontdekte rond 1900 al dat er huidzones zijn die in verbinding staan met onze inwendige organen.

Wanneer er een verstoring in een orgaan is, dan is dat op de huid terug te vinden. Het mooie is dat je met bindweefselmassage het reflexgebied behandelt en daarmee dus ook het orgaan waarmee het in contact staat.  Zo is de huid dus de toegang tot je lichaam. En kunnen klachten door de bindweefseltechniek sterk verbeteren.

Heb je symptomen die al een langere tijd aanwezig zijn? Dan kan een bindweefselmassage vaak goede resultaten bieden.

Wat is bindweefsel?

Bindweefsel, of in het Latijn Fascia, is een heel belangrijk onderdeel van onze de huid. Het ligt onder de bovenste huidlaag en heet ook wel ons zachte skelet. Onze botten zijn het harde skelet.

Het zachte skelet is ondersteunend weefsel dat in ons hele lichaam voorkomt. Niet alleen in je huid, maar ook rondom zenuwen, spieren, botten en organen. Het houdt je lichaam in vorm, geeft het stevigheid en souplesse.

Wat laat een bindweefselzone zien?

Om een stoornis op te zoeken let ik heel goed op veranderingen in je huid die te zien en/of te voelen zijn. Daarvoor wordt de huid heel secuur afgetast. Is er in een zone wat aan de hand, dan kan je dat als een gevoelige plek ervaren.

Hoe verloopt een bindweefselmassage?

Bij deze massage lig of zit je. Het is een massage zonder gebruik van olie. Zo zijn verstoringen goed waar te nemen. Door verschillende massagegrepen toe te passen, activeer ik de doorbloeding waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd.
Zijn er verklevingen; dan maak ik deze los. Het bindweefsel krijgt hierdoor een goeie oppepper en kan prikkels beter geleiden.

Collageen is een belangrijke stof in bindweefsel. Door de toegepaste massagetechnieken verbetert de aanmaak daarvan.
Door de bewerking van de zones wordt het corresponderende orgaan gestimuleerd en kunnen blokkades verdwijnen.
Het is mogelijk dat er meteen een reactie is waar te nemen. Soms gebeurt dat pas een paar uur na de bindweefselbehandeling.

Het is altijd goed om na de behandeling extra water te drinken. Dit om de losgemaakte afvalstoffen goed af te kunnen voeren.

De bindweefseltechniek wordt vaak op de rug toegepast, maar een behandeling van armen, benen, romp of gezicht, is ook mogelijk.
Na afloop van de behandeling herhaal ik het rugonderzoek om te controleren of het gewenste effect is bereikt.
De bindweefselmassage kan als onderzoekstechniek worden toegepast, maar je kunt het ook vaker ondergaan.
Preventief of om stoornissen te verhelpen.

Welke klachten lenen zich goed voor een bindweefselmassage?

 • hoofdpijn en migraine
 • klachten in buik- en borstkas
 • maag- en darmklachten
 • stoornissen in de doorbloeding
 • chronische verkoudheid
 • reumatische klachten
 • slapeloosheid
 • verslapte of slecht doorbloedde huid en cellulitis
 • striae (striemen ten gevolge van zwangerschap)
 • acne en littekenweefsel
 •  

  Weetje: onze huid is ons grootste orgaan.