Massage voor ouderen

Massage voor ouderen

U ervaart lichamelijk ongemak of stress, wat nu?

Het is heel vervelend als u merkt dat het bewegen steeds lastiger wordt. Bewegingen kunnen onzeker worden en het plezier in bewegen kan afnemen. Dat is heel jammer, want ook op hogere leeftijd is beweging heel belangrijk.

Beweging draagt bij aan een betere gezondheid en een beter welbevinden. Wie goed beweegt, zal ook langer zelfstandig kunnen blijven functioneren. Maar dan moeten de spieren en gewrichten wel zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. Massage voor ouderen kan heel behulpzaam zijn bij het soepel (blijven) bewegen.

 

Wat is massage voor ouderen?

Door jarenlange ervaring weet ik dat massage een hele fijne aanvulling is voor wie al op leeftijd is. Met het ouder worden verdwijnt vaak de souplesse en het gemak waarmee je beweegt. Een massage kan helpen die souplesse weer zo goed mogelijk te maken.

Meestal geef ik de massage terwijl u in een(rol)stoel zit. Bent u bedlegerig, dan vindt de massage op bed plaats. Kunt u traplopen? Dan is een massage bij mij in de praktijk ook mogelijk. Zo nodig kan ik ook bij u aan huis, in het verzorgingstehuis of aanleunwoning, komen masseren. Vraag gerust naar de mogelijkheden.

De massage wordt naar keuze, met of zonder olie uitgevoerd. En helemaal op uw eigen wensen afgestemd. Iedereen geeft zelf aan welk gebied extra aandacht nodig heeft. Tijdens de massage houd ik rekening met de conditie en de (on)mogelijkheden die u heeft. Is een lichaamsmassage te veel of te lang? Kortere deelmassages zijn ook mogelijk.

Twijfelt u of uw gezondheid een massage toelaat, overleg dan met uw (huis)arts.

 

Welk effect heeft de massage?

 • zorgt voor een betere doorbloeding
 • geeft minder kans op kwaaltjes zoals kouwelijkheid
 • vermindert de last van stijfheid van spieren en gewrichten
 • verhoogt de vitaliteit
 • vermindert de kans op vallen
 • geeft een prettig gevoel
 • betere slaapkwaliteit
 •  

  Andere voordelen

  Het is helaas een feit dat, naarmate we ouder worden, we steeds minder worden aangeraakt.
  Terwijl ook op oudere leeftijd de behoefte bestaat aan een zachte, zorgzame aanraking. Massage kan hierin voorzien.

  In de zorg gebeurt aanraken doorgaans alleen nog functioneel: wassen, aankleden e.d.
  Massage laat u ervaren dat het lichaam naast pijn en ongemak ook nog heel prettig kan voelen.
  Een lichaam is immers meer is dan alleen oud, ziek of gehandicapt.

  Ook voor wie permanent op bed ligt en weinig respons kan geven, is massage nuttig. Het lichaam maakt door de aanraking het hormoon oxytocine aan. Hiervan is aangetoond, dat het een gevoel van veiligheid en geborgenheid geeft. Ook al neemt de persoon de massage maar ten dele bewust waar, het activeert ook dan de juiste processen.

   

  Massage bij dementie

  Ik heb al jarenlange ervaring met massage bij dementie. Hiervoor heb ik een gespecialiseerde opleiding gevolgd. Het is iedere keer weer bijzonder om mee te maken welke uitwerking een massage bij dementie kan hebben. Het zorgt meestal voor heel veel rust, een goede ontspanning en een beter humeur.

  Ik zie mensen opbloeien. En genieten van de onverdeelde, liefdevolle aandacht. Het gebeurt regelmatig dat er herinneringen boven komen. Er meer rust in de woongroep ontstaat en er een grotere alertheid optreedt. Het is voor mij een feestje hieraan bij te mogen dragen.

   

  Tip: De massages zijn ook leuk om eens als cadeautje aan te bieden.