Corona richtlijnen

Omdat het Coronavirus nog actief is, zijn er vanuit de beroepsorganisatie bepaalde spelregels opgesteld voor jouw en mijn veiligheid. Door een afspraak te plannen, geef je aan deze regels te hebben gelezen en ze respecteert. Het is allemaal erg formeel. Ik weet het. Er komen vast ook weer betere tijden. 

Er kan alleen een afspraak worden gemaakt met mensen waarvan met vrij grote zekerheid bekend is dat ze gezond zijn en niet vallen onder de risicogroepen zoals gedefinieerd door het RIVM. Dat zijn kwetsbare personen of mensen met een zwakke gezondheid, mensen van 70 jaar en ouder en mensen die een van onderstaande aandoeningen hebben:

 • afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen
 • chronische hartaandoeningen
 • diabetes mellitus (suikerziekte) (met complicaties)
 • ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie
 • verminderde weerstand tegen infecties
 • door medicatie voor auto-immuunziekten
 • na orgaantransplantatie
 • bij hematologische aandoeningen (bloedziekten)
 • bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is
 • bij chemotherapie en/of bestraling van kankerpatiënten
 • een hiv-infectie (in overleg met behandelaar)

 

Goed om te weten:

Ik plan mijn afspraken zo, dat komende en gaande cliënten elkaar niet tegenkomen. Kom dus op tijd, maar niet te vroeg.

Blijf thuis indien jezelf of een van je gezinsleden symptomen hebben van verkoudheid, koorts of griepachtige verschijnselen.
Annuleer dan de afspraak of neem contact met me op om dit te bespreken.

Twijfel je over je gezondheid op de dag van de afspraak?
Neem dan voor de afspraak contact met mij op om te overleggen of je afspraak kan doorgaan.
Voorkom kosten en annuleer tijdig. Wordt de afspraak binnen 24 uur afgezegd, dan wordt de afspraak wel in rekening gebracht.

Bijzonderheden over je actuele gezondheid dienen ook en juist nu, voor je komst naar de praktijk, gemeld te worden. Zodat een goede afweging kan worden gemaakt of een behandeling toegestaan is.

Disclaimer: Ondanks alle genomen voorzorgsmaatregelen blijft de kans, hoe gering ook, bestaan dat je besmet raakt in de praktijk of op weg hier naartoe. Met het maken van de afspraak ga je akkoord met dit risico. En verklaart je dat je zo nodig vooraf je vragen en verwachtingen met mij hebt besproken en zelf de verantwoordelijkheid neemt.

Beantwoord voor je komst jezelf onderstaande vragen:

 1. Heb je nu zelf Corona of heb je huisgenoten met Corona?
 2. Heb je één of meerdere van deze klachten in de afgelopen 24 uur: koorts vanaf 38 graden, hoesten, kuchen, niesen, kortademigheid, plotseling verlies van smaak en/of reuk?*
 3. Heb je op dit moment een huisgenoot met 1 van deze verschijnselen? *
 4. Heb je op dit moment 1 van deze verschijnselen ***: keelpijn, loopneus, (neus)verkoudheid, onbekende hoofdpijn of moeheid, niet chronisch, onbekende diarree of buikklachten, niet chronisch
 5. Ben je in thuisisolatie? **
 6. Heb je een huisgenoot /gezinslid met het nieuwe Coronavirus en heb je in de afgelopen 21 dagen contact met hem/haar gehad terwijl hij/zij nog klachten had?
 7. Ben je zelf of een gezinslid gevaccineerd en is dit korter dan 4 weken geleden?

Indien één van de vragen met ja beantwoord wordt, maak dan géén afspraak of annuleer de afspraak. 

(Deze check is gebaseerd op het document ‘Veilig werken bij contactberoepen’.)

Heb je Corona gehad, dan kan je als er 21 dagen na de laatste symptomen geen van de genoemde verschijnselen meer aanwezig is bij jou of je huisgenoot, een afspraak maken.

Bij **: Als je (zelf) in quarantaine bent, kun je als er 21 dagen na de laatste symptomen geen van de genoemde verschijnselen meer aanwezig zijn, een afspraak maken.

Bij ***: onbekende en niet chronisch wordt hier genoemd omdat er heel goed klachten kunnen zijn die op Corona-symptomen lijken maar niet onbekend zijn. Zoals bijvoorbeeld: hooikoorts, migraine, chronische darmklachten etc.

Met vriendelijke groet,

Erica Masselink