10 redenen om jezelf van de bank af te sleuren

Zeker als je lijf je lief is…

Ergens weet je wel dat bewegen belangrijk en gezond is. Dat je conditie ervan verbeterd en je spieren daar wel bij varen. Toch is de verleiding vaak groot om voor de tv te blijven hangen en lekker te relaxen op de bank. Je hebt vast vaak overwogen actiever te worden. Het luie zweet eruit te gaan lopen. Toch bleef het steeds bij goeie voornemens. Mag ik je uitdagen om toch overeind te komen?

Blijf nog even zitten om dit artikel te lezen. Mag je daarna besluiten of ik je heb kunnen overtuigen vandaag nog in actie te komen.  Elke dag minimaal 30 minuten bewegen maakt al verschil. En maak het gerust zo leuk mogelijk.

  • Wil je je kans op een botbreuk verkleinen? Beweeg! Hoe ouder we worden hoe meer botverlies er optreed. Er wordt dan meer botmassa afgebroken dan aangemaakt. Door je botten goed te belasten hou je ze  sterk. Wandelen, joggen, tennissen, touwtje springen, tuinieren en traplopen zijn prima en helpen je botmassa sterk te houden.
  • Je bloeddruk houd je onder controle door je hartslag regelmatig even te verhogen. Door jawel…. te bewegen. Dat ontspant en zorgt voor een goede doorstroming waardoor je vaten soepeler blijven. Zo voorkom je dat je aderen nauwer en stijver worden en de bloeddruk stijgt.
  • Spieren blijven in conditie. Ze zijn ervoor gemaakt en worden blij van bewegen. Dat levert jou dan weer een goede spiermassa op en spierkracht. Vraag maar aan een bodybuilder. Door niet of te weinig te bewegen worden spieren slap en dun. Door krachttraining te doen en een intensievere sport te beoefenen zoals zwemmen en tennissen houd je spieren fit. 
  • Bewegen verlaagt je cholesterol. We hebben 2 soorten cholesterol in ons systeem: het HDL en het LDL. Door te bewegen stimuleer je de aanmaak van HDL. Dat is  fijn omdat deze stof ervoor zorgt dat je vaatwanden schoner blijven.
  • Bewegen helpt tegen zwembandjes. Want hoe minder je beweegt hoe groter de kans dat spiermassa wordt vervangen door….vet! Dat is vast niet wat je wilt. Vooral ook omdat het op plaatsen gaat zitten waar je het liever niet hebt. Nog los van de beruchte zwembandjes gaat dat vet ook om je organen zitten. Dat vergroot dan weer de kans op diabetes type 2 en een te hoog cholesterolgehalte. Niet echt een fijn idee.
  • Blije longen door beweging. Longen zijn aan slijtage onderhevig. Naarmate je ouder wordt kunnen je longen daardoor steeds iets minder zuurstof opnemen. Voldoende bewegen zorgt ervoor dat je longinhoud langer in tact blijft. Door een goede ademhaling neem je voldoende zuurstof op. Heb je meteen meer energie!
  • Lekker slapen. Hoe beter je conditie is hoe makkelijker je in slaap kan vallen. Je gaat er zelfs dieper van slapen. Daardoor kan je je ”batterij” weer opladen. Tijdens diepe slaap herstelt je lichaam zich en komt je geest tot rust. Dat is pas het echte relaxen.
  • Het is goed voor je hersenen. Vraag maar aan Erik Scherder. Een betere doorbloeding zorgt voor meer zuurstof en voedingsstoffen in de hersencellen. Het stimuleert je geheugen en reactievermogen. Hierdoor wordt het makkelijker om complexe beslissingen te nemen, je te concentreren en informatie beter te verwerken.
  • Fluitend de dag door. Door te bewegen maak je meer stoffen aan die je een prettig gevoel geven. De zogenaamde ‘gelukstofjes”. Hierdoor krijg je een beter humeur
  • Je immuunsysteem wordt er beter van. Bewegen zorgt voor het activeren van stoffen die je weerstand verhogen. Ze verminderen de kans op ontstekingen. Vooral de skeletspieren spelen hier een grote rol in. Door te bewegen activeer je de productie en verspreiding van deze stoffen.

En……. Heb ik je kunnen overtuigen? Laat het me weten op info@elvarah.nl