Ken jij ook het vervelende venijn van kuitpijn?

6 tips voor het onderhoud van je 2e hart

Aaauwww

Je kent het vast wel. Je hebt een fijne wandeling gemaakt, daar volop van genoten en na afloop voel je pijn in je kuit. Hardlopers komen deze pijn ook nogal eens tegen. Zowel wandelen als hardlopen zijn fijne activiteiten en ook nog eens gezond .

Triggerpoints

Toch kunnen er spierknoopjes ontstaan. Ook wel triggerpoints genoemd. Vooral als je te veel, ongetraind of zonder warming-up gaat wandelen of hardlopen. Maar ook lang staan kan je deze knoopjes bezorgen. Of juist veel te weinig bewegen. En wist je dat een stoelzitting de schuldige kan zijn? Dan drukken je bovenbenen te veel op de zitting waardoor je de doorbloeding belemmert.

Domino effect

Natuurlijk voorkom je met goed schoeisel al een heleboel. Hoge hakken zijn af te raden.  Die verkorten je kuitspieren te veel.  Krijg je toch knoopjes, dan voel je niet alleen je kuit maar vaak ook pijn in je hiel en de achterkant van je enkel. Ze kunnen je zelfs pijn rond het SI gewricht en spierkramp bezorgen. En kuitkramp. Ook je voetzolen en achillespees kunnen er gevoelig van worden. Herkenbaar?

Liggend lijden

Waar bijna niemand bij stil staat is dat de manier waarop je in bed ligt je al zere kuiten kan  bezorgen. Je slaapt dan met gestrekte voeten. Hierdoor verkort je de kuitspieren en is kramp zomaar een feit. Stop je voeten dus maar niet zo strak in.

Krachtpatsers

Kuitspieren helpen door hun kracht bij het opstaan en zijn belangrijk bij het (hard)lopen. Bovendien helpen ze je bij het bewaren van je evenwicht. Reden genoeg om je goed te verzorgen.

Kuitspieren zijn zo sterk dat ze je hele lichaamsgewicht kunnen optillen. Ga maar eens op je tenen staan of traplopen, dan merkt je het wel.

Onderhoud je 2e hart: 6 tips

De scholspier in de kuit wordt ook wel ons 2e hart genoemd omdat hij helpt bij het terug pompen van het bloed uit de voeten en de benen naar het hart. Werken de scholspieren slecht dan kan je er zelfs van flauwvallen of een lage bloeddruk van krijgen.

Wil je zelf wat aan je pijnlijke kuitspieren doen? Dan zijn deze tips voor jou.

  • Als je last hebt van circulatieproblemen of van je zenuwstelsel raad ik aan geen diepe druk op je kuiten ze geven.
  • Behandel jezelf altijd onder de pijngrens en met langzame bewegingen. Neem de tijd.

1. Zorg voor een goede algehele conditie. Dat scheelt al een hele hoop. Bouw je beweging rustig op. Ga niet meteen tot het uiterste. Zowel in duur van de beweging als de intensiteit. Dus niet vanuit het niets ineens een hele lange tijd achter elkaar gaan lopen. Of ineens een heel lastig parcours gaan doen.

2. Masseer zelf de kuiten door met je kuit over de knie van het andere been te strijken. Zet altijd druk in 1 richting: of bij het naar boven strijken of naar beneden. En als je erbij ligt: bij het naar je toe halen of van je afduwen van de kuitspieren over de knie.

3. Je kan je duimtoppen op elkaar plaatsen en op de kuitspieren zetten. Je vingers zijn dan over je scheenbeen. Geef druk in het midden van het vlezige deel van de kuit

4. Zet je lichaamsgewicht eens een paar keer van de ene op de andere voet. Zo zorg je voor een optimale circulatie in de kuiten. Je tenen naar je toe trekken en dan weer van je af duwen geeft hetzelfde effect. Doe ook dat een paar keer achter elkaar.

5. Wie graag rekt en strekt: masseer vooraf je spieren, dan heeft het rekken en strekken veel meer effect. Doe het ook hierbij onder de pijngrens.

6. Met een foamroller kan je de kuitspieren ook lekker los rollen. Zit op de grond met gestrekte benen en laat de foamrol over de kuitspieren rollen.

Door je lichaamsgewicht zorg je zo voor een betere doorbloeding en breng je meer zuurstof in de spieren. Ze zullen je dankbaar zijn. Als je je voeten kruist masseer je dieper.